Om mig

Min historia som politiker tog sin början 1989. Det var omvälvande år då världen förändrades i grunden. De grundvalar som byggt upp vår omvärld hade rämnat och istället kom nya möjligheter såväl i öst som för oss i väst att skapas. Men det var inte internationellt jag var mest fokuserad på då. Det skulle komma senare.

Jag gick in i MUF och var ordförande i Uddevalla samtidigt som Carl Bildt var statsminister. Decennier av socialdemokratiskt styre var brutet. Äntligen skulle moderata idéer slå igenom. Det var en spännande tid och jag skapade en relation både till det ideologiska såväl som det praktiska. Att regera Sverige innebar kompromisser för moderaterna men samtidigt öppnades också världen upp genom att Bildt-regeringen lade ett nytt perspektiv på Sveriges roll internationellt. Vi skulle inte längre vara en agitator mot påhittade orättvisor utan en delaktig, engagerad och ärlig samarbetspartner.

Det är framför allt två erfarenheter som vägleder mig i min strävan just nu mot Europaparlamentet. Den första är vad jag varit med om och sett i min yrkesutövning som advokat, den andra som moderat kommunstyrelseordförande i Uddevalla.

I över 15 år har jag som advokat arbetat med migrationsfall. Det jag hört, sett och upplevt där har format mig till att se att den bild vi har i Sverige av migration inte stämmer. Viktiga områden som gränskontroller, lagstiftning och identitetskontroll har inte fungerat. Vikten av internationell samverkan är överordnad och ytterst viktig.

Men min tid som kommunstyrelseordförande i Uddevalla har också varit avgörande. Att leda en kommun sätter på sin spets vad för möjligheter och begränsningar man har som politiker i Sverige. Då handlar det inte bara om att få ihop en politisk koalition och få det dagliga arbetet att fungera. Det handlar också om att vara omgärdad av lagar och regler som är välmenande men inte alltid anpassade till verkligheten. Det handlar om svårigheterna i att möta människor och behov på ett så gott sätt som möjligt under de villkor vi har idag då svensk lag och EU-lag ska samordnas.

Vad det gjorde med mig och vad jag hoppas kunna ta med mig till Europaparlamentet är en förståelse och en förmåga att kunna i de ofta svåra situationerna som där finns, ha förmågan att balansera och fokusera på vad som är viktigt för Sverige och för Moderaterna. Jag vill representera Sverige och svenska intressen där med kunskap och engagemang för det som är bäst för oss.

Idag är jag kandidat till Europaparlamentet och en stolt far till tre underbara döttrar och man till en fantastisk och stöttande fru. Jag hoppas att du efter att ha läst min berättelse blir mer intresserad av min politik och av att stötta min kampanj.

Henrik Sundström (M)
advokat och personvalskandidat i valet till Europaparlamentet